Hur man inaktiverar en anställd
Hur inaktivering av anställda fungerar
Inaktiverade anställda förlorar sin inloggning, och de skickar inte längre data till Plecto. All historisk data från en inaktiverad anställd kommer endast att importeras fram till deras inaktiveringsdatum.
Det finns två sätt för en administratör att inaktivera en anställd:
-
Manuellt
-
Genom att ställa in ett slutdatum för anställningsperioden
Efter inaktivering kan administratörer pseudonymisera anställdas namn: de kommer att visas som "Tidigare Anställd XX" i hela Plecto, men deras namn kommer fortfarande att vara synligt i deras inaktiverade profil.
Alla inaktiverade anställda kan återaktiveras. Gå till Inställningar > Anställda > Inaktiverad flik och välj de anställda du vill återaktivera.
Hur man manuellt inaktiverar en anställd
-
Håll muspekaren över de tre prickarna vid Inställningar-sektionen till vänster och klicka på Anställda.
-
Välj de anställda du vill inaktivera.
-
Klicka på Inaktivera i åtgärdsfältet nedan.
-
Ett varningsmeddelande kommer att visas – läs det noggrant.
-
För att avsluta, klicka på Inaktivera.
Inaktiverade anställda kommer att stanna kvar i sina team och kan fortfarande visas på dashboards och rapporter.
Ta bort inaktiverade anställda från sina team om du inte vill att deras data ska ingå i teamöversikten på dashboards och rapporter.
Alternativt kan du uppdatera slutdatumet för anställningsperioden för att depersonaliserar deras data.

Inaktivera genom att ställa in slutdatum för anställningsperioden
Du kan ställa in anställningsstart- och slutdatum i varje anställds profil. Efter slutdatumet för anställningen kommer personen att förlora tillgången till Plecto, och deras data kommer att depersonaliseras.
-
Gå till Inställningar > Anställda > Redigera.
-
Klicka på Ändra anställningsperiod längst ner på sidan.
-
Här kan du justera anställningsstart- och slutdatum.
-
För att avsluta, klicka på Spara.
När anställningsperioden tar slut kommer den anställde att pseudonymiseras till "Tidigare Anställd 000000" och flyttas till fliken Inaktiverad.

Inaktiverade anställda och meddelanden
Plecto kommer att ta bort en inaktiverad anställd från alla meddelanden som är aktiverade för den anställde:
-
Om ett meddelande är begränsat till specifika anställda och en är inaktiverad, kommer Plecto automatiskt att ta bort den anställde från meddelandet. Om du återaktiverar den anställdes profil måste du lägga till den anställde tillbaka till meddelandet manuellt.
-
Om meddelandet är begränsat till team och den inaktiverade anställde är en del av ett team, kommer inga ändringar att tillämpas. Det kommer inte att ske några ändringar eftersom Plecto inte automatiskt tar bort team från den anställdes profil när den är inaktiverad.
Hur man återaktiverar en anställd
Om du vill återställa en inaktiverad anställd kan du enkelt aktivera deras anställdprofil:
-
Håll muspekaren över de tre prickarna vid Inställningar-sektionen till vänster och klicka på Anställda.
-
Gå till fliken Inaktiverad och klicka på Aktivera.
-
Ett varningsmeddelande kommer att visas. Klicka på Aktivera för att bekräfta och avsluta.